fredag 19 juli 2013

Den mycket lönsamma tunneln

Från Vägvalet och andra nej-sägare så upprepas "den olönsamma tunneln" som ett mantra för att hävda att Västlänken inte gör någon nytta. Det är faktiskt riktigt falskt och jag ska demonstrera i tre steg hur enormt viktig och nyttig den är för Göteborg och regionen.
Till att börja med så kommer förstås tunneln att göra nytta:

  • De som driver kollektivtrafik kommer att med den nya bättre infrastrukturen, minska sitt underhåll och kunna erbjuda mycket bättre service till lägre kostnad

  • Göteborgs stadsmiljön kommer att förbättras med bättre mötesplatser, trivsammare gator och smidigare och säkrare sätt förflytta sig.

  • Mångder av allvarliga problem med köer, trafikskador, buller och slitage kan åtgärdas.

  • Göteborgs vägnät och P-platser kan få kraftig avlastning när fler väljer kollektivtrafik åtminstone för delar av sin resa.

  • Flera nya resmöjligheter kommer att knyta ihop regionen och ge enskilda individer starkt förbättrad livskvalitet.







Alla de här positiva sakerna kommer förstås gör att västlänken tjänar in sin investering förr eller senare men när staten ska bedöma lönsamhet vill de använda strikta kriterier. De vill att investeringen ska tjäna så mycket pengar åt oss svenskar varje år så att det är bättre än de alternativa sätten att använda pengarna. Trafikverket: Västlänken lönsam visar att även denna aspekt är uppfylld.





Västlänken är oerhört viktig för Göteborg men kanske inte för Sverige visar på  att ifall man tar ett Göteborgsperspektiv så kommer lönsamheten för de pengar vi Göteborgare tillför bli så många gånger större än för staten. Vi får ju all nytta men betalar bara en mindre del. Tar vi sen också med att investeringarna generar både jobb och kunskapsuppbyggnad är i vår region så är det hur tydligt som helst att tunneln kommer att vara oerhört lönsam för oss Göteborgare.










Inga kommentarer:

Skicka en kommentar