torsdag 6 november 2014

Det var en lögn

Wannholts uttalande har ju diskuterats fram och tillbaka. Är det en lögn?

Det går förstås att gå till protokoll etc. och hitta att fyrspår kommer att kosta 2,5 miljarder extra och att det kostar att bygga spännande hus ovanpå stationerna. Nu är det dock inte det som avgör om Wannholt ljuger. Det avgörande är användandet av "fördyringar" om sådant som är rena tillägg och möjligheter.

Beräkning av lönsamheten för Västlänken är baserade på tvåspår och detta kommer att räcka för stora resandeströmmar och en betydande avlastning av Centralstationen. Kostnadsuppskattningar och projektplan är baserar sig också på tvåspår. Kompletta stationer ligger i nuvarande kostnadsuppskattning men Göteborgs kommun erbjuds en investeringsmöjlighet i hus ovanpå stationerna som kan ge många gånger pengarna tillbaka i intäkter så att kommunen sparar massor med pengar.

Det blir därför helt uppenbart att Wannholt kläckte ur sig rena felaktigheter.

Sen kan man gå vidare och fundera på vilka insikter Martin Wannholt borde haft efter omfattande information. Då går det att konstatera att han måste antingen vara väldigt trögfattad eller ljuga. Där det senare alternativet är det jag tror på.

1 kommentar:

  1. http://www.gp.se/nyheter/debatt/martin-wannholt-m-därför-säger-jag-nej-till-västlänken-1.225887

    SvaraRadera